A Sony termék család

A Playstation 5 konzol megjelenése óta, sok kiegészítőeszközt és prémiumterméket kaptunk, amik mind méltóak a Playstation családhoz, kivéve a HD kamerájukat, de azt hagyjuk is. A Sony termékcsalád nem régiben tovább bővült a PS Portal hand held konzollal, ami mondhatni a Sony Switch-e. Legalább is gondoltuk mi.

Playstation Portal

PS PORTAL Dizájn

A kialakítás követi a ps5 széria vonalát; egyszerű, letisztult, fekete-fehér kontrasztokat alkalmaz és a 8″-os LCD érintő kijelző két oldalára rögzített vezérlő konkrétan egy kettészelt dualsene kontroller, annak minden már megszokott előnyével együtt. Mind az adaptív ravasz és a haptikus visszajelzés. Sőt, a led világítás sem maradt le, még hosszabb is lett a kontroller mindkét belső oldalán, ami kifejezetten jól mutat és kényelmes.

Nekem a dobozból elővéve elég robosztusnak tűnt, pedig a paraméterei nem indokolják, mindössze fél kiló és nem nagyobb mint a legtöbb konkurens hand held koznzol, talán egy hangyányit szélesebb a kontroller kialakítása miatt. Kézbe véve minőségi és prémimum érzést kelt, az összeszerelés minősége kiváló, mint ahogy ezt a sony-tól már megszokhattuk.
A legnagyobb különbség a dualsense-hez képest a touchpad hiánya, ez a FHD 60 fps felbontás megjelenítésre alkalmas képernyőnkbe lett építve, életre kelteni pedig a képernyő valamely szélére duplán koppintva tudjuk. Ez a megoldás nekem nem a kedvencem, sajnos előfordul, hogyha nem pontosan ugyan ott nyomkodjuk a kijelzőt, akkor nem történik semmi. Ami azért frusztráló lehet főleg olyan játékoknál, ahol a térképet vagy akár a táskánkat (invetnory-t) ezzel nyithatjuk meg.

Csatlakozási lehetőségek

Az eszköz működtetéséhez mindenképp szükség van egy PS5 -re, ugyanis ez nem egy teljes értékű hordozható konzol, hanem konkrétan egy távoli játékra használható kijelző.
Persze a Sony meg sem próbálja ezt a tényt rejtegetni, az oldalukon is csak a ps5 kiegészítők között fogjuk megtalálni PS Portal remote player elnevezéssel.

A PS5-el történő első összekapcsolódás rendkívül gyors volt, a dobozból elővéve néhány perc beállítás után már játékban is voltam. Azonban a későbbiekben már nem ment minden ilyen flottul. Sajnos a tesztek későbbi részénél a tapasztalat az volt, hogy felhasználóváltás esetén már elég nehézkesen csatlakozott vissza, vagy találta meg PS5-ünket és ez sajnos okozott néhány kellemetlen percet.

PS Portal Stock
Kapcsolódás és Csatlakozás

A PS5-ünkkel párosítani csak wifin keresztül lehetséges, azonban ahhoz hogy távolról tudjunk játszani nem szükséges, hogy ugyan azon a hálózaton legyen a két eszköz, ám mivel sim kártya bemenet nincs rajta, csak akkor tudunk útközben is játszani, ha mobilinternetet osztunk meg és arra csatlakoztatjuk a PS Portálunkat. A ps-t bekapcsolni nem tudja, csak akkor működik, ha bekapcsolt, vagy alvó módban hagyjuk, de a legnagyobb kényelmetlenséget nem ezek okozzák. Kiemelném az eszköz legfájóbb és legnagyobb hiányosságát, mégpedig a bluetooth hiányát. Ennek kihagyásával teljesen kizárták a napjainkban szinte minden háztartásban elérhető vezeték nélküli fül és fejlhallgatók csatlakozási lehetőséget,(kivéve ha nem akarsz amazonról rendelt 5 dolláros adapterekkel próbálkozni, higgy nekem, nem akarsz…), ami valljuk be: egy hordozható konzol esetében eléggé nevetséges.

Ami számomra pedig méginkább vérlázító, hogyha mégis szeretnék hivatalos forrásból vezeték nélküli lehetőséget, akkor csak a sony saját, Pulse Explore névre keresztelt fülhallgatóját fogom tudni használni, ami a Pulse 3D Headset árának több mint a duplájába kerül. Extra 75 000 ft-ért kicsit erős, pláne hogyha korábban vásároltunk magunknak Pulse 3D fülest, azzal sem használható a vezetéknélküli funkció.

A 3.5 mm-es jack csatlakozás megmaradt, amivel csatlakoztathatjuk a Pulse 3D-nket, de nem hiszem hogy feltétlen ez lett volna az elsődleges felhasználói igény.

KÉnyelem és komfort

A kijelzőnk teszi a dolgát, a betekintési szögek és a fényerő teljesen rendben van, világosabb helyeken sem okozott gondot, hogy rendesen lássam a képernyőt, a mérete pedig elég ahhoz, hogy kellően bele tudjunk merülni a játékba és a megjelenő feliratot erőlködés nélkül el tudjuk olvasni. A konzol a már megszokott kontrollerek miatt jól illeszkedik a kézbe és a robusztus méretéhez képest kellemesen könnyű.
A beépített hangszórók hozzák a kötelezőt, de semmi kiemelkedőt nem nyújtanak, az eszköz funkcióját nézve egyébként sem az az ideális ha hangszóróval játszunk.

Játékélmény

A további tapasztalataim sajnos itt is vegyesek, más és más volt az élmény online és single player játék esetén.
Single player játék esetében stabil hálózat mellett kiemelkedően szép és sima játékélményt kapunk, a legújabb pókember játék röccenés nélkül futott, azonban ha már távolodunk az PS5 konzolunktól vagy távolabbról más hálózatról játszunk, akkor előfordulnak röccenések, ahogy kevésbe stabil hálózat esetén is.

Az online játékok esetében azonban már nem ilyen fényes a helyzet, saját tapasztalatom alapján otthoni stabil hálózat mellett is érezhető késés, akadás. Ebben az esetben a Mortal kombat 1 és a Helldivers 2 volt a teszt játék, de sajnos elég hamar letettem róluk, hogy a portalon pörgessem, mert többszöri próbálkozás után is az előbb említett hibákat tapasztaltam.

Kinek lehet jó:

Ahogy a címben is említettem a termék egy viszonylag szűk rétegnek szól , elsősorban azért, mert csak Playstation 5 tulajdonosok tudják használni, másodsorban pedig azért, mert a remote play-en kívül semmilyen egyéb funkció nem található benne, másra nem használható, pedig médiatartalmak fogyasztására tökéletesen alkalmas lehetne, youtube, netflix, vagy akár csak hírolvasásra alkalmas böngésző sokat hozzáadna.

Leginkább azok fogják magukénak érezni a konzolt:
– akiknek mindenképpen szükséges a hordozható PS5 megoldás és az egyéb helyszíneken is rendelkeznek stabil hálózattal.
– Olyan háztartásokban ahol PS5 központi helyiségben helyezkedik el, mondjuk a nappaliban és nem mindig opció a játék a TV-n.
– Akiknek a kényelem miatt fontos, hogy a ház bármely pontján tudjanak játszani
– Vagy azoknak, akik mondjuk egy meccs nézése közben is farmolnának kicsit a kedvenc játékukban.

Végszó:

A PS Portal vegyesek érzéseket keltett bennem, ugyanis kinézetre és használatra egy minden ízében minőségi terméket kapunk, amit a Sony-tól és a Playstation családtól el is várunk, és noha a cég kijelenetette, hogy ez nem egy Nintendo Switch lesz még is félkésznek érződik, a fej és fülhallgatók használatának limitálása, a mobilinternet simkártya használatának nulla lehetősége, és a képernyő tükrözésen kivüli semmilyen funkció, kihagyott lehetőségnek látszik. Ha legalább félig egy tabletben is megtalálható funkciókkal feltötltötték volna, még akár többet is fizetnénk érte.