A Sony termék család

A 2020.11.12-vel megjelent Playstation 5 konzol nem egyedül érkezett, a Sony egy egész termékcsaládot adott a népnek: egy új 1080p felbontású HD kamerát, egy Médiatávvezértlőt és a Pulse 3D vezeték nélküli fejhallgatót. Cikkünkben az új fülest fogjuk gorcső alá venni és megnézzük, hogyan is muzsikál rajta a Tempest 3D Audiotech névre keresztelt hangrendszer.

Dizájn és Anyaghasználat:

A kialakítás során nagyon odafigyeltek, hogy a füles tovább vigye a PS5 letisztult szín és formavilágát és azt kell hogy mondjam a Sony ezt nagyon jól eltalálta. Természetesen a dizájn rész az, ami mindenki számára szubjektív, hogy neki tetszik-e az adott termék, de véleményünk szerint igencsak mutatósra sikeredett és tökéletesen illeszkedik a konzol és az új Dualsense kontroller nyújtotta fekete – fehér összképbe.

A fejhallgató legnagyobb része matt műanyag borítást kapott, így szerencsére nem gyűjti túlságosan az ujjlenyomatokat és elég könnyen is tisztítható. A fejünkre való illeszkedést a fejpánt alatt található gumi felfüggesztés segíti elő, ami szinte minden fejmérethez megfelelő. Számomra ez a megoldás elsőre kissé szokatlan volt, kerestem, hogy hol lehet kicsit jobban rászorítani a fejemre, de elég hamar felfedeztem, hogy egyáltalán nem kell tartani attól, hogy leesik használat közben (kipróbáltam, masszív fejrázás mellett is stabilan tartja magát). Illetve ez a kialakítás nagyban elősegíti, hogy az akkumulátorral ellátott 295 grammos füles használat közben egyáltalán ne érződjön nehéznek. A fülünket körül ölelő párnácskák műbőr borítást kaptak, nekem tökéletesen illeszkedett, azonban nagyobb füllel rendelkező egyének számára kicsit kényelmetlen lehet hosszabb viselés után. Hogy a műbőr az évek során az izzadság és egyéb környezeti hatásoknak köszönhetően mennyire fog repedezni azt most még lehetetlen megmondani.

Sony PS5 Pulse 3D
Vezérlés és Csatlakozók

Gombok és csatlakozók tekintetében kivétel nélkül minden a bal oldali részre került az alábbiak szerint, lentről felfelé haladva:

  • 3.5 mm-es jack csatlakozó
  • USB type C bemenet
  • Mute (némító) gomb
  • Hangerőszabályozó
  • Off Monitor (ez azt a célt szolgálja, hogy tudjuk ellenőrizni milyen a saját hangzásunk beszéd közben)
  • Végül pedig egy hangerőszabályzó ami a játék és a chat közötti „egyensúlyt” hivatott állítani

Összességében a kialakítását és a gombok elhelyezését tekintve egy nagyon jó fülesről van szó. Habár a műanyag sokak számára fájó pont lehet (ezt valószínűleg az ár-érték arány oltárán be kellett áldozni), az összeszerelés minősége kiváló, sehol nem lötyög vagy zörög, és ha nem rendelkezünk hatalmas füllel, akkor a kényelemre sem lesz panaszunk.

Beüzemelés és kompatibilitás:

A plug n play elvet követve a füles beüzemelése pofonegyszerű, csak bedugjuk az USB-s adaptert és már készen is áll a használatra, nem igényel semmilyen plusz telepítést vagy beállítást.

A kompatibilitást tekintve is elég széles a paletta. Nem csak PS5 vagy PS4 konzollal tudjuk használni, hanem Windows vagy Mac OS operációs rendszert futtató eszközökön is, igaz itt le kell mondanunk a 3d hangzásról. Ám ennek ellenére aki olyan vezeték nélküli fejhallgatót szeretne beszerezni, ami konzolhoz és számítógéphez is egyaránt megfelel a Pulse 3D egy remek választás lehet.

Hangzás és mikrofon:

Hangzás tekintetében sem lehet okunk semmilyen panaszara. A Pulse 3D filmnézés, zenehallgatás során átlag felhasználó számára hozza a kötelezőt, pláne ha figyelembe vesszük az ár érték arányt is a jelenlegi vezeték nélküli fejhallgatók piacán. A mély és magas hangok a hangerővel együtt teljesen rendben vannak, habár a basszustól azért nem fog kiszakadni az ember dobhártyája. Na de jöjjön a fő attrakció, a Tempest 3D Audiotech, a Sony legújabb saját fejlesztésű forradalmi hangrendszere. A fejhallgató teljes egészében úgy lett kialakítva, hogy ennek minden előnyét és értékét ki tudja használni. Azt kell mondjam itt egészen le voltam nyűgözve. Tényleg egy új szintre sikerült emelni vele a játékélményt. Rengeteg apró részletet lehet hangzásban felfedezni a játék során, mindamellett, hogy azt is meg tudjuk majd mondani, hogy az adott hang milyen irányból, távolságból vagy akár felületről (például vízből, fém felületről stb.) érkezett. Természetesen ez a fajta hangélmény csak azoknál a játékoknál fog előjönni, amik támogatják a Tempest 3D hangzást és ezek listája még jelenleg nem a leghosszabb, de természetesen ez az új megjelenésekkel folyamatosan bővülni fog.

Jelenlegi 3D hangzással támogatott játékok:
  • Astro’s Playroom.
  • Demon’s Souls.
  • Destruction AllStars.
  • Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.
  • Marvel’s Spider-Man Remastered.
  • Ratchet & Clank: Rift Apart.
  • Resident Evil Village.
  • Returnal.

A mikrofon tekintetében sajnos már nem ilyen jó helyzet. A Pulse 3D 2 darab beépített mikrofonnal rendelkezik. Az egyik a zajszűrést hivatott ellátni a másik pedig a mi hangunkra figyel. Ez papíron jól hangzik, azonban a valóság már nem ennyire fényes. Míg a zajszűrés viszonylag jól működik addig a mikrofon minősége nem a legjobb. Katasztrofálisnak nem mondanám, de tény, hogy a fejhallgató egyik leggyengébb pontja. Az én fülemnek a beszédem hangereje sem volt túl meggyőző, hangzásra pedig kicsit olyan mintha a szoba másik feléből próbálnánk beszélni. Ha választani kellene, akkor inkább a Dualsense kontroller beépített mikrofonját javasolnám a mindennapi használatra.

Akkumulátor és Üzemidő:

A Sony hivatalos információ szerint az akkumulátor 12 órás üzemidőre képes egy töltéssel, ami személyes tapasztalataim alapján megállja a helyét. Nulláról a teljes töltöttséget elérni kb 3 óra (plusz mínusz fél óra, attól függően milyen töltőt használunk). Az üzemidőt tekintve átlag alattinak mondható a vezeték nélküli fejhallgatók között, viszont ha figyelembe vesszük az árát és hogy kb 50-100 grammal könnyebb a vetélytársainál máris jobb a helyzet. Személy szerint nekem ez nem hátrány, nem éreztem használat közben egyszer sem, hogy a füles folyton enni kérne. Továbbá bármennyire is szeretek játszani, viszonylag ritka, hogy több mint 12 órát üljek egyhuzamban a konzol előtt. Ha nem felejtjük el estére vagy egy hosszabb játék után töltőre rakni, szerintem ez nem fog problémát jelenteni.

Mi van a dobozban
  • Pulse 3D fejhallgató
  • Vezeték nélküli adapter
  • 3.5 mm-es jack csatlakozós audió kábel
  • USB type C töltő kábel
  • Használai uasítás + 1 év hivatalos Sony garancia

egy szó mint száz

A maga 36990 Ft-os ajánlott fogyasztói árával a Pulse 3D a PS5 konzol mellé egy nagyon jó választás. A letisztult formaterv, a 3D hangzás, a sokrétű kompatibilitás és a vezeték nélküli élmény mind mellette szól, bár a gyengébb mikrofon minőséget sajnos itt is meg kell említenem. Létezik rajta kívül természetesen egyéb alternatíva, legtöbb helyen a Steelseries Arctis 7p nevével találkozhatunk. Teljesítményben és üzemidőben is egy jobb fülesről van szó, de ne feledjük el, hogy 30-40 ezer Forinttal többet is kérnek érte. Aki megfizethető áron szeretne beszerezni egy gamer fülest, ami támogatja a PS5 Tempest hangzásvilágát, azoknak mindenképpen ajánljuk.