Witcher Jelek vs Varázslat

A Witcher jelek alap mágikus szimbólumok, azért preferálják ezt a módszert a tényleges mágia helyett, mert egy kézzel is lehetséges a megformázásuk, így a másik szabad marad, ezzel lehetővé téve a Vajákok számára, hogy sokkal hatékonyabban harcoljanak.

A legismertebbek, melyekkel a Witcher 3 játékban is találkozhattunk: Aard, Axii, Igni, Quen, Yrden

AARD

Az Aard egy egyszerű varázs jel, telekinetikus energiát szabadit fel, ami képes megbénítani, visszavágni, felborítani vagy fegyverteleníteni ellenfeleinket, ezen felül tökéletes eszköz védőburkok vagy tárgyak eltávolítására is.

Az aktiválásához Elme és Levegő elemre van szükség

Axii

Az Axii hipnotikus hatással rendelkezik, képes lenyugtatni vagy akár irányítani célpontjának az elméjét legyen az ember vagy egy szörnyeteg. Ezenfelül képes átmenetileg a varázsló vagy a jelet használó Witcher melléállítani az áldozatát.

Az aktiválásához Elme vagy Víz elemre van szükség

Igni

Az Igni egyszerű jel nem is áll több elemből mint a tűzből, ebből kifolyólag pedig képes pyrokinetikus erővel a célpontra robbanni, felgyújtani azt vagy éppen bármit körülötte.

Quen

A Quen a védelem jele, használatkor egy védelmező mezőt hoz létre a Witcher körül, aki így védve van a szónikus hullámok és hasonló támadásokkal szemben, ugyanakkor nem véd a fizikai sérülésektől. Magasabb szinten a terület terjesztésével szélesebb hatósugarú offenzívák ellen is alkalmas védelmet nyújt. A Heliotrop jellel ellentétben a Quen egészen addig aktív míg meg nem törik vagy varázslattal el nem távolítják használója körül.

A használatához csupán a Föld jelre van szükség

A Witcher III -ban a Quen alkalmas fizikai sebzés elnyelésére is, ám ez eltér Andrzej Sapkowski által alkotott könyvekben megfogalmazott működésétől.

Yrden

A Yrden ugyan egyszerű még is nagy erővel rendelkező jel, szilárd felületre rajzolva képes megállítani egy ellenséges lény közeledését, ha pedig még is sikerülne az adott területre lépnie láthatóan lelassul, amennyiben az ellenség egy szellem vagy bármilyen testetlen entitás a jel hatására megjelenik és sebezhetővé válik

A jel az 5. elem használatával aktiválható.

Ezek voltak az alap formák, nézzük meg a már kevésbé ismert verziókat, legalábbis amiket Geralt is használt ezek mellett.

Heliotrop – a Vérkő jel.

Ez egy Quen-hez hasonló védelmi varázslat. A Jel különlegessége abban rejlik, hogy mindkét kéz kell hozzá, mert keresztezni kell a két csuklót. A Heliotrop azonban nem fenntartható vagy állandó, mint a Quen ami összetörésig védi a használót. Ez a mező az első sebző hatás után megsemmisül és egy kis eltaszító, visszaverő erővel hat az ellenfélre. A Heliotropot úgy kell elképzelni, mint egy „szivacs mező”, ami egyszerre taszítja el a támadásokat, varázslatokat és még a Vajákra is hat. Geralt képes volt egyfajta tompítóként használni mikor nagy erővel falhoz lökték.

A Heliotrop pajzsként működik a bűbájok, varázslatok, hangok (Bruxák sikolyai) és más felé irányuló energiák ellen, de akár csak a Quen haszontalan a fizikai támadásokkal szemben. Azonban Geralt a rohamozó vigiloszaurusz ellen is bevetette sikeresen.

Apró érdekesség, hogy a jel neve a görög ’heliotropio’ szóból ered, ami napraforgót jelent

Witcher

Somne:

A Viharidők c. könyvben találkozunk ezzel a jellel. Míg az Axii csak egyfajta hipnózis, a Somne teljesen elaltatja a célpontot. A jel megformálása mellett a célpont arcát is meg kell érinteni. Az altatás szinte azonnali, a célpontot pedig szinte lehetetlenség felébreszteni csak egy újabb Somne jel hatására ébred fel. Ez egy kis memóriazavart is okozhat, mert a célpont akár álomnak is felfoghatja az altatás előtti eseményeket.

Latinul a somnus azt jelenti, hogy alvás.

Hatri – Gyűlölet tükrözés Jel 

Talán ezzel tudnám a legjobban fordítani ezt a különös varázslatot. Ez a telepatikus Jel képes a szörny gyűlöletét, vérszomját és dühét visszavetíteni a lényre. Geralt csak egyszer használja ezt a jelet a strigával vívott harca alatt. Az utolsó kívánság c. könyvben ezt olvashatjuk:

…A vaják szemében baljós fény gyúlt, összeszorított fogai közül rekedt üvöltés szakadt ki. A striga ismét hátrált a rátámadó férfiból áradó és rá összpontosuló gyűlölet, düh és vérszomj ereje elől, ami egyre hátra tolta, hullámokban törve rá, agyáig és zsigereiig hatolva. A számára addig ismeretlen érzéstől halálra váltan ideges, vékony hangon felsipított, megfordult, és őrült menekülésbe fogott az udvarház homályos folyosóinak káoszában….
Sokáig tartott… hogy fejben eggyé váljon az ellenféllel, hogy eljusson addig a rétegig, ahol a strigát eltöltő vágy összpontosult. A gonosz, beteges vágyéig, melynek ereje a strigát létrehozta. A vaják megrázkódott, ahogy felidézte a pillanatot, amikor felszívta magába mindazt a temérdek gonoszt, hogy mint egy tükör, a szörnyetegre irányítsa vissza…

Az utolsó kívánság

Mielőtt visszavetítené ezeket az érzéseket a Vajáknak először el is kell nyelnie őket. Egy ilyen telepatikus kutatás és érzelmi visszatükrözés fenntartása mentálisan megterhelő, amit nem is lehet sokszor és sokáig fenntartani.
Ez a Jel különös módon eddig csak a Farkas iskola vajákjai használták. Valószínűleg ők találták ki.

A mágia ebben a világban egy többrétegű komplex dolog, a mágikus növények és lények részei hihetetlen erejű főzeteket alkothatnak, a varázslatok használatához mindenesetben kell valamilyen “áldozat” (alapanyag) és a Witcherek által használt jelek közül sem soroltunk fel mindent. Ezek csupán azok melyeket Geralt már használt valaha az eddigi történetei során.