Sony Playstation 5

Bizony a Playstation 5 visszafele kompatibilis az előző generáció játékaival. Sajnos csak a közvetlen elődjével, így a PS 1, 2 és 3 játékaival csak felújított formában fogunk tudni játszani, de szerencsére az igazi klasszikusokat folyamatosan remasterelik. A Crash Bandicoot, a Spyro trilógia, a Tony Hawk Pro Skater 1-2, és még rengeteg másik játék ami a 90-es és 2000-es évek gyerekeinek meghatározó élményi voltak felnőtt fejjel újra átélhetőek. 

És lássuk be, hogy ez volt az, amire szükségünk volt, amennyiben képesek tartani ezt a tendenciát és következő generáció esetén, nem csak az 5, de még a PS 4-re beszerzett játékainkkal is fogunk tudni a Playstation 6-on játszani az lenne csak igazán nosztalgikus.  Persze ez csak egy öreg gyermek álma… Nem tudhatjuk, hogy mi vár ránk újabb 7 év múlva. De ne is akarjunk ezzel foglalkozni! Nézzük meg miért a legjobb konzol a Playstation 5!

Sony playstation 5 teszt

Playstation VR

Tehát azon felül, hogy az elmúlt évek gyűjteményéről nem kell lemondanunk az új konzol miatt, külön szép az egészben, hogy nem csak a játékok, de a VR mint periféria is kompatibilis az új konzollal, így ha elégedettek vagyunk azzal a szinttel, amire a PS VR képes, akkor abból sem kell várnunk az újra. Nyilván a PS VR 2.0 sokkal jobb, szebb és élvezhetőbb Virtuális Valóság élményt fog nyújtani, de összességében az előző széria is tökéletesen tejesít.

Playstation VR

Ugyan a PS VR a legolcsóbb olyan VR a piacon, ami anyagilag majdnem bárkinek elérhető, hiszen míg egy Oculus Rift S-hez vagy HTC szemüveghez, olyan PC is kell, ami elbírja a játékokat, és a sisakok önmagukban drágábbak mint a konzolok, még a szükséges Hardware-ek nélkül is, a PS VR-t csak rá kell kötni a Playstation-ünkre és már be is léphetünk a virtuális valóságba, ám nagy hibája a kontrollere, ami még a PS 3-as érából hátramaradt Move Controller névre hallgat (Művelt Magyar körökben csak a “fagyik“), és a Playstation kamerájával követi le kezeink és fejünk mozgását. Főbb hibái, hogy a hátunk mögé nem lát, mert a jelet kitakarjuk a kamera felé, tehát a 360 fokos immerziót már el is vesztettük, a “fagyikon” nincsen analóg stick, így nem tudunk mozogni csak speciális megoldásokkal és ez kihat a sisakra is, hiszen háttal a kamerának ő is megvakul.

Félreértés ne essék, az árához és technológiai korlátaihoz képest bőven túlszárnyalja magát, viszont a piacon lemaradóban van, addig legalább is biztosan amíg a második generációja nem jelenik meg.

A Playstation 5 egy igazi vadállat, ami úgy dorombol mint egy kiscica, már ha egyáltalán halljuk a hangját, ugyanis olyan csöndes, hogy ha elrakjuk szem elöl észre se fogjuk venni, hogy létezik. Elődjével ellentétben ellene elmaradnak a csendháborítás vádjai. Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy a PS 4 egy komolyabb játék esetén harci járművé változik, ami éppen felszállni készül. Példának okáért a Resident Evil 2 vagy a Marvel’s Spider-man játékok esetén is üvöltetni kell a TV-t, hogy halljuk mi történik, ha csak nem fejhallgatóval játszottunk.

Szóval igen, a PS 5-ünket nem kell egy külön hangszigetelt dobozból használnunk. Mondjuk ilyet nem is tennénk hiszen a durván 40 cm-es, közel 4 kilós monstrum, méltó dísze bármelyik szobának, akár a digitális, akár a lemezes verziót szerezzük be. Jól fog esni mikor egy kemény nap után megpillantjuk a boldogság totemét a TV mellett.

Dualsense

Mindemellett nem szabad megfeledkeznünk az új Dualsense kontrollerekről sem, amik az adaptív ravaszok és a rezgőmotoros funkcióknak hála, VR nélkül is elhitetik velünk, hogy a játékban vagyunk!

Azok a játékok, melyek tudatosan úgy lettek lefejlesztve, hogy a kontroller lehetőségeit kihasználják egyszerűen eszméletlen élményt tudnak hozzáadni az egész videojátékhoz. Azt hinné az ember, hogy a Dual Shock-tól is éppen eleget kaptunk, de amikor érzitek, hogy a karakteretek küzd valaminek a felemelésével vagy elhúzásával a kontrolleren keresztül, akkor jöttök rá, hogy mennyit is számítanak az apróságok.

Az eszköz végre C típusú töltővel rendelkezik így bármilyen mai telefon kábellel lehet tölteni, de természetesen gyári kábelt is kapunk és a konzolon is megtalálható a szükséges kimenet.

Egyik nagy hibája, hogy a markolat hátulja az enyhén bordázott részen rettenetesen gyűjti a koszt, relatív egyszerűen tisztítható de 1-2 nap masszívabb játék után muszáj takarítani, mert a gyönyörű arktik fehér kontrollerünk szén fekete lesz.

Illetve a híresztelések szerint (mi ezt nem tapasztaltuk) az analóg stickek hajlamosak a driftelésre. Akinek ez egy új fogalom, azt hívjuk driftelésnek, amikor a kontroller valamilyen irányba magától mozog.

A konzol immáron képes a stabil 4K 120 FPS-es képfrissítésre vagy akár (legalábbis az elmondottak szerint) a 8K 60 FPS-re. Ez utóbbi felvet némi kételyt, ám mivel egy ideig még biztosan nem tudjuk letesztelni egyelőre csak kevesek benyomására és a Sony által közölt adatokra támaszkodhatunk.

Azt mindenesetre meg kell hagyni, hogy a technikai paraméterei félelmetesek egy napaliba szánt konzolhoz képest

technikai információ
ALKATRÉSZ SPECIFIKCIÓ
CPU x86-64-AMD Ryzen Zen 8 Cores / 16 Threads at 3.5GHz (variable frequency)
GPU Ray Tracing Acceleration
Up to 2.23 GHz (10.3 TFLOPS)
GPU Típus AMD Radeon RDNA 2-based graphics engine
Memória 16GB GDDR6/256-bit
Memory Sebesség 448GB/s
Belső Tárhely Custom 825GB SSD
IO  5.5GB/s (Raw), Typical 8-9GB/s (Compressed)
Külső Tárhely USB 3.0 , HDD támogatás
Lemezolvasó Ultra HD Blu-ray (66G/100G) ~10xCAV
BD-ROM (25G/50G) ~8xCAV
BD-R/RE (25G/50G) ~8x CAV
DVD ~3.2xCLV
Audio “Tempest” 3D AudioTech
Video  HDMI Out port
Support of 4K 120Hz TVs, VRR (specified by HDMI ver 2.1)
Méret PS5 – 390mm x 104mm x 260mm (width x height x depth)
PS5 Digital Edition – 390mm x 92mm x 260mm (width x height x depth)
Súly PS5 – 4.5kg
PS5 Digital Edition – 3.9kg
Energia PS5 – 350W
PS5 Digital Edition – 340W
USB Port-ok USB Type-A port (Hi-Speed USB)
USB Type-A port (Super Speed USB 10Gbps) x2
USB Type-C port (Super Speed USB 10Gbps)
Hálózat Ethernet (10BASE-T, 100BASE-TX, 1000BASE-T)
IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax
Bluetooth 5.1

Összességében ez egy nagyszerű konzol lett, külön kiemelendő a Digitális és Lemezes verziók bevezetése, mellyel egy olyan lehetőséget adtak a felhasználóknak, amit már a Playstation 4, de talán a Playstation 3 idején se ártott volna, sokak ugyanis nem vesznek vagy végigjátszás után azonnal tovább is adják a lemezes játékaikat, nekik a PS Store és a PS Plus nyújtotta lehetőségek mellett tökéletesen elegendő a Digitális verzió, mely 50 000 Ft.-tal olcsóbb Lemezes testvérénél, a maga 135 000 Ft.-os listaárával, a 185 000 Ft.-tal szemben.