Diablo 3 Tudnivalók Kezdőknek

Fontos kérdés, hogy mit is kezdjünk magunkkal, ha egy új játékhoz nyúlunk, a legtöbb esetben van egy kiképző (tutorial) pálya, ahol ha nem Soluslike játékkal játszunk könnyű győzelem vár ránk és nagy eséllyel legalább az alapokat megtanuljuk, ám sok esetben ez nem elérhető az anyanyelvünkön, így sokaknak gondot okozhat a megértése, ne adj isten még kedvét is szegi a folytatástól, ha nem sikerül rájönni a feladatra. Éppen ezért készítettük el a Diablo 3-hoz ezt a kis útmutatót, mely folyamatosan bővül, hogy lefedhessünk mindent, ami csak kérdésként felmerülhet.

Follower-ek

Három darab NPC (Not Player Character/ Nem Játékos karakter) -rel találkozunk a történet során, melyből mindegyik csatlakozik hozzánk és a segítségünkre lesz, ha mi is úgy akarjuk. Egyszerre csak az egyikőjük támogatását kérhetjük és azt is csak akkor ha egyedül játszunk, nem pedig másokkal. A történet végigjátszása kötelező elem legalább egyszer, mégha a játék hosszútávú lényege nem is ez.

Viszont ez egyáltalán nem gond ugyanis ha valamiben akkor történet írásban mindig is kiemelkedően jó volt a Blizzard. A Diablo III story-ja önmagában is egy élvezhető és velős alkotás, az előzmények ismerete nélkül is el fog kápráztatni minket. Éppen ezért főleg az első alakalommal ne siessetek a végigjátszásával, élvezzétek ki New Tristram atmoszféráját, A Skeleton King elleni küzdelmet, az Angyalok harcát a Démonok ellen és, hogy milyen hatalommal is bírunk mi Nephalem-ek.

Nade elkalandoztunk, vissza a follower-ekhez, három követő közül választhatunk, melyekből mindegyiknek van 4 pár különböző képessége, amiket ahogy fejlődünk (fejlődnek), tudunk aktiválni. Emellett néhány eszközzel is felszerelhetjük őket, pontosabban a 2.7.0-as Patch óta már teljes fegyverzetet és páncélzatot kaphatnak, bizonyos korlátozásokkal.

diablo 3 kezdő
Templar

A Templar a Crusader-nek megfelelő egység, mely főleg az ellenfeleinket bénítja és minket védelmez.

Enchantress

Az Enchantres a Wizard-ra hasonlít leginkább, főleg az ellenfelek harcképtelennétételével és az erőforrásaink visszatöltésével támogatnak minket.

Scoundler

A Scoundler a mi kis zseb Demon Hunter-ünk, eleinte nagy sebzéssel segít minket legyőzni a démoni hordát, ő sajnos később sokkal kevésbé hazsnos mint társai.

Legendary Felszerelés

A Diablo 3-ban ezek az eszközök erősítik a karakterünket, majdnem mindegyiknek van egy saját egyedi képessége, mely adott varázslat potenciálját növeli, ugyanazon képességhez akár több fegyver, páncél vagy kiegészítő is tartozhat, így megalapozva az adott karakter build-jét.

Három szintet különböztetünk meg, melyek a ritkaságuktól függően erősítik a felszerelésünket.

Sima

Nehézségi szinttől függően bizonyos %-kal esik bármilyen ellenfélből, nincsen semmilyen külön feltétele, ahhoz, hogy elérhető legyen.

Ancient (Ókori)

Az Ancient Legendary-k már kicsit trükösebbek, csak 70-es szinttől kezdődően esnek el és csak legalább Torment I-es szinten kell neki állnunk  a vadászatnak. Ezek az eszközök magasabb maximum értékekkel bírnak, mint sima testvéreik.

Primal Ancient (Ősi)

Lényegében ugyanaz mint az Ancient felszerelés, annyi különbséggel, hogy itt fixen minden érték az elérhető maximum.

Az eszközön és a korábbiakon kívül egy plusz feltétel, hogy legalább egy 70-es szintű Greater Rift-et kell egyedül teljesítenünk.

Vannak karakter specifikus és bárki álltal használható eszközök. A karakterek között vándorló felszerelés leggyakrabban az ékszerek közül kerül ki, hiszen ők nagy általánosságban mindegyiknek hasznos statokat adnak. Ráadásul a két gyűrű és a nyaklánc azok a darabok, amik elbírják a Legendary Gem-ek erejét, így egy stocket-tel ellátott Crit hit chance és Crit hit damage-es nyaklánc akár Witch Doctor-ról is átkerülhet a Barbárra.

Karakterek

A Diablo 3-ban összesen 6+1 karakter közül választhatunk, mindegyik másfajta játékstílust képvisel, ám itt is megvannak a kategóriák, ott vannak a “Tank” karakterek, melyek 30%-kal kevesebb sebzést szenvednek el, vagy a “Damage Dealer”-ek, akik potenciálisan nagyobb sebzést képesek kiosztani, de törékenyebbek. 

Játszhatunk olyan összeállítással is, ahol a karakterünk mellett akár több csatlós vagy társ is van, de mehetünk olyan irányba is ahol a karakterünk fürgeségének köszönhetően gyorsabban végig érünk a pályákon.

Többé-kevésbé mindegy milyen karaktert választunk, majdnem az összesnek van egy olyan build-je, amellyel a fentiek közül a hozzánk legközelebbállót játszhatjuk.

De mi is ez a 6+1 karakter? És miért nem 7-nek hívom őket?
Nos a játék elején csupán hat darab elérhető Nephalem volt.

Barbarian

Egy masszív, erősen felvértezett harcos, egy kalandor aki egyszer a szent Arreat hegy védelmezője volt

  • Vadul harcol közelharci fegyverekkel
  • Puszta erejének köszönhetően képes Mighty Weapon-okat használni, melyeket kétkezes vagy akár két egykezes formában is mesterien forgat.
  • Fury (Düh)-t generál akárhányszor sebez vagy megsebzik, ezt felhasználva pusztítja el ellenfeleit.
Crusader

Az igazság harcosa, metál páncélzattal és fénylő erővel. Amikor a fészkéből elbújik a gonosz, hogy megfertőzze és elpsuztítsa az emberiséget, a Crusader támadásba lendül.

  • Bírálatot oszt kegyetlen buzogányai és tornyosuló pajzsai segítségével.
  • Megára vonja a gonosz figyelmét és harcbe kényszerítő őket, míg törvényei segítségével mindenki erejét növeli, akik az oldalán küzdenek a sötétség ellen.
  • A Wrath (Harag) hajtja, ez élteti a támadásait.
Demon Hunter

Démoni támadást túlélve a Démon Vadászok testüket, lelküket annak szentelik, hogy minden gonosz befolyást és túvilági erőt eltöröljenek Sanctuary földjeiről.

  • Távolról ossza a halált minden ellenségnek a gránátok, írjak és számszeríjak segítségével.
  • Mobilitásának köszönhetően szinte érinthetetlen, ráadásul nagyszerűen képes megbénítani a célpontjait.
  • Hatred (Gyülölet)-ére hagyatkozik, egy gyorsan regenerálódó belső tűzre, amit Discipline (Fegyelem)-mel vegyítve tökéletes mesterlövésszé válik.
Monk

Egy szent harcos, a mennyei erő szolgája, akinek a teste halálos fegyverré alakut az évek során, erejét fegyelme és hite biztosítja a gonosz elleni harcban.

  • Villámsebességgel csap le a gonoszra pusztakézzel vagy akár egyedi szerzeteseknek készült fegyverekkel.
  • 1000 és 1 istenének az erejét hívja elő mellyel képes védelmezni és usztítani is.
  • Spirit (Szellemi Eneriga) hajta ütéseit és segít neki kitérni az őt célzó támadások elöl.

Witch Doctor

A lelkek erejét formálva megidéz szinte bármilyen lényt a túvilágról, hogy szogálatába álljon és segítsen leközdeni a gonoszt, mely az összes világra veszélyt jelent.

  • Élőholt lényeket idéz meg, hogy védelmezzék vagy eltiporják a célpontot.
  • Pusztító méreg, sav és tűz áll rendelkezésére hogy ellenfeleit legyőzze.
  • Varázslatait manából táplálja, mely egy lassan tötődő, de mély forrása az energiának.
Wizard

Rendkívüli tehetség, aki képes parancsolni az időnek és az elemeknek, a végzet és végtelen erő nyomában.

  • Természetfeletti mágiával van felvértezve, képes manipulálni a teret, időt és minden létező elemet, legyen az természeti vagy másvilgi.
  • Megfagyaszt, felgyújt vagy éppen megbénít bármilyen ellenfelet.
  • Arcane Power (Misztikus Erő)-t használva, hívja elő varázslatait, az erőforrása egyszerre kevés, de gyorsan regenerálódik.

És csupán később, külön kiegészítésként tudtunk szert tenni a hetedik karakterre, akit a mainapig külön kell megvásárolnunk, az alapjáték és a Reaper of Souls kiegészítő mellett.

Necromance

Vér és csontok erejét felhasználva félelmetes erőt alkalmaz, hogy visszaállítsa az egyensúlyt Sanctuary területén. Elátkozza elllenfeleit és hatalmas gólemeket és csontvázakat uszít a gonoszra.

  • Csontváz és egyéb élőholt seregeket irányít.
  • A végletekig kínozza ellenfeleit félelmetes átkokkal, ezzel gyengítve és könnyű célpontá téve őket.
  • Ellenfelei Essence (Eszencia)-ját begyüjtve uralmat szerez élet és halál felett.

Videó kezdőknek

Ezek lennének hát az alap információk melyekre szükségünk lehet az induláshoz, amennyiben továbbra is van megválaszoltalan kérdésetek nézzétek meg videós összefoglalónkat, ahol szemléltetve is van mindaz, amit eddig olvashattatok.