Lapok a Legends of Runeterra világában

Lapok fajtái:
A lapok közül 4 különböző fajtával találkozhatunk:

Landmark – Építmény, ami valamilyen effekttel segít minket vagy hátráltatja az ellenfelünket. Ezeket nem lehet mozgatni.

Spell – Varázslat, ezek a lapok nem rendelkeznek úgynevezett “testtel” így használat után, mikor aktiválódott a lap képessége, eltűnik

Unit – Egység, ők rendelkeznek képességekkel is a “testük” mellett, melynek aktiválásához különféle feltételekre is szükség lehet, a többségét megtaláljátok a Keyword-öknél magyar nyelven is.

Equipment – Felszerelés, Spell manából is kijátszható, azonnal teljesülő hatással bíró lap, mely a kiválasztott Unit-nak bonuszokat biztosit, kijátszásakor a lépés átkerül az ellenfélhez.

A lapokat továbbá csoportosítja a játék rarity azaz ritkaság szerint is, ezek a következőképpen néznek ki: Common, Rare, Epic, Champion. Ezek leginkább csak a lap elkészítési értékét befolyásolják.

Common

Rare

Epic

Champion

Ezen belül a Spell és Unit kategóriában léteznek alkategóriák, amik a következőek:

Spell:

  • Burst: Ezek azok a varázslatok, amiknek a hatása azonnal érvényesül és többet is ki lehet jászani belőle a köröd alatt. Támadás és védekezés közben is használható, amennyiben még nem adtad át a lépést, de ilyenkor az ellenfelednek is van lehetősége a saját burst vagy fast varázslatával válaszolni.
  • Fast: Ebből a típusból is több kijátszható egy körben, de a hatása nem érvényesül azonnal, mint a burst lapok esetében. Az ellenfelednek még van lehetősége reagálni rá egy másik burst vagy fast varázslattal.
  • Slow: A slow varázslatok alkalmazhatósága a legkorlátoltabb a játékban. A saját körödben egyszerre maximum egyet játszhatsz ki és nem használható reakcióként, viszont miután te kijátszottál egyet az ellenfeled még reagálhat rá fast vagy burst varázslattal.
  • Focus: Illetve nem szabad megfeledkeznünk a Shurima Patch-csel érkezett Focus kategóriáról sem, ami azokat a Burst spelleket jelenti, amik-et nem lehet reakcióként használni.
legends of Runeterra keyword
Legends of Runeterra Focus Spell

Unit:

  • Champion – Hős: Legtöbb esetben a pakli alapjai (van néhány deck, ami Hős nélkül is jól működik, de ezek a ritkábbak). Ők adják meg a keretet, ami köré a paklit felépítjük.
    Például ha Ash-t választod a paklidba egyik hősként, akkor valószínűleg sok frostbite mechanikához kapcsolódó lapot fogsz  belerakni, mivel a képességéhez az alkalmazható a legjobban.
  • Follower : Minden más egység, ami nem hős. Vannak azonnal aktiválódó képességgel rendelkező unit-ok, vannak akik csak simán minimális manaköltséggel járnak ezért cserébe nincsen semmilyen képességük vagy keyword-jük, de az alap erejük vagy életük kiemelkedő.
  • Skill: Hősök és follower-ek is rendelkezhetnek skill-el. Ezek olyan „varázslatok” amik egy-egy unit-hoz vannak kapcsolva. Működésüket tekintve a fast spellekre hasonlítanak. Aktiválódhat mikor az egységet kijátszod, summonolod (megidézed), vagy mikor támadsz vele.
    Példa: Ha kijátszod Twisted Fate-et a kezedből felkínál 3 választási lehetőséget: lapot húzol és visszatöltesz 1 spell manát, mindenre sebzel egyet az ellenfél lapjai közül + nexusra is, vagy sebzel 2-őt a legerősebb lapra és le-stunnolod (elkábítod).
Runeterra
Legends of Runeterra Skill

A fentiek alapján most már feltudjátok ismerni az összes Legends of Runeterra lapot és, hogy melyik milyen kategóriába esik. Nézzük meg, hogy mik a pakli építés alapszabályai:

  • Egy pakliban 40 lap van, nem lehet sem több sem kevesebb. Varázslatok és egységek terén a játék szabad kezet ad, hogy milyen arányban vannak jelen. Magyarul ha szeretnéd, lehet minden lapod varázslat vagy akár egység. Bár ezt egyiket sem igazán javasoljuk, ritka, hogy működik
  • Maximum 6 db Champion lap lehet benne. Ez lehet 2×3 ugyan olyan, vagy lehet akár 6 különböző is. Ez utóbbit kevésbé javasoljuk, mivel ha nagyon sok féle Hős van a pakliban egyre nehezebb lesz köréjük építeni, és kihasználni a hozzájuk tartozó mechanikát.
  • Egy féle lapból maximum 3 db lehet a pakliban. Ez kompenzálja, hogy 40 db kártya közül kell megkapnod azt amire éppen szükséged van. Érdemes kevesebb fajtájú lapból többet beleépíteni, hogy biztosan hozzáférjünk azokhoz, mely a mechanikánkhoz kell.
  • Minden lap egy adott Runeterra régióhoz tartozik, ez külön minden kártyán meg is van jelölve a jobb felső sarkában. Ezek a következők lehetnek: Demacia, Bilgwater, Ionia, Noxus, Piltover & Zaun, Shadow Iles, Freljord, Targon, Bundle City és Shurima. Ezek közül egy pakliban maximum két különböző régiót alkalmazhatunk, de játszhatunk akár solo területtel is. Illetve Bundle City Yordeljei közül sokan úgy nevezett Multiregion lapok, amik az általuk képviselt területek bármelyikével csatlakozhatnak a paklinkhoz.

Legends of Runeterra Régiók kezdőknek, magyar nyelven

Mindegyik Runeterra-ban található területnek megvan a maga sajátossága! Nézzétek meg, hogy a számotokra legszimpatikusabbnak mi az erőssége és gyengesége.