Kezdő tanácsok

Demácia jellemzően az első néhány körben építkezik és manát gyűjt, majd a játék középső szakaszától kezdve lesz igazán erős, ugyanis a felépített erővel akár többször is tud támadni a Rally mechanikának köszönhetően. Nagyban támaszkodik a lerakott egységekre, a régióhoz tartozó varázslatok is ezek megóvására szolgálnak leginkább. Viszont ehhez kapcsolódik a legnagyobb gyengesége is: ha nincs lent egységünk, amivel a többi lapunkat használni tudnánk, akkor sajnos elég gyorsan el tud vérezni (bár ez nagyban függ attól is, hogy melyik másik régióval kombiáljuk). De lássuk is, hogy milyen Hősökkel, technikákkal próbálják meg Demácia elitjei a földel egyenlővé tenni az őket fenyegető ellenségeket.

legends of runeterra kezdőknek demacia
Legends of Runeterra Kezdőknek: Demacia

Demacia története

Demacia egy erős, törvényes és tekintélyes katonai hagyományokkal rendelkező királyság, melynek népe mindig is az igazságot, a becsületet és a kötelességet tekintette a legfontosabb értéknek és kiváltképp büszke a kulturális örökségére. Az elmúlt évszázadok során magasztos elveik ellenére ez a jórészt önfenntartó nemzet egyre jobban elszigetelődött és magába zárkózott.

Mára Demacia egy káoszba süllyedt királyság lett.

A főváros, Demacia pompás városa a rúnaháborúk rémálma után a mágia elleni menedékként épült petricitből – egy olyan rejtélyes, fehér kőanyagból, amely elnyomja a mágikus energiát. Az uralkodói család innen kezdett neki a peremvidéki városok, falvak, gazdaságok, erdők és az ásványkincsekben gazdag hegyek védelmének kiépítéséhez.

III. Jarvan király hirtelen halála után a nemesi családok megakadályozták egyetlen törvényes utódjának, Jarvan hercegnek a trónra kerülését.

Ezekben a bizonytalan időkben a szigorúan őrzött határon kívül élőket egyre gyanúsabban méregették, és a korábbi szövetségesek közül sokan máshol kerestek védelmet. Egyesek azt suttogják, hogy Demacia túl van az aranykorán, és hacsak nem tud alkalmazkodni a változó világhoz – amire egyébként sokak szerint képtelen –, akkor hamarosan elkezdődik a királyság hanyatlása.

A rejtélyes fehér kőanyag nem tudja megvédeni Demaciát önmagától.

Demacia Hősök:

 

Garen

Lucian

Lux

 

Fiora

Quinn

Shyvana

Jarvan IV

Régió főbb jellemzői és Kulcsszavai:

Barrier: Elnyeli a következő sebzést, amit a lapunk elszenved, legyen az támadás/védés vagy spell következtében. Az effekt a kör végén (amennyiben nem ütötték le róla), mindenképpen megszűnik.

Tough: Az egység ami tough-ot kap, amíg az effekt rajta van (lehet rá végleges vagy 1 köröst is rakni) minden beérkező sebzésből (strike vagy spell) 1-el kevesebb sebzést szenved el.

Challenger: Az ilyen a kulcsszóval ellátott egység maga dönti el, hogy melyik lap védi le az ő támadását. Olyan lapot is be lehet húzni aminek can’t block megjelölése van.

Rally: Ha nem rendelkezel attack token-el, kapsz egyet az ezzel a képességgel ellátott spell vagy unit kijátszása után.

Scout: Az ezzel a kulcsszóval rendelkező egységeknek lehetősége van egy plusz támadásra, ha nálad van az attack token. Fontos, hogy ez csak akkor működik, ha először az ilyen jelzéssel ellátott lapokkal támadunk.

Strike: Mikor a lapod az erejét használva sebzést okoz. A 0 erővel rendelkező lapok nem tudják ezt használni.

Dragon/Fury: Targon mellett ebben a régióban található a legtöbb Dragon egység, vagy olyan lap, ami erre a mechanikára épül. A dragon kulcsszóval rendelkező lapok egy kivételével (Ionia – The Empyrean) mind rendelkeznek a Fury képességgel is, ami minden egyes ölés után 1+1 alap sebzést és életerőt ad a lapnak.

Legjobb szinergia más régiókkal:

Targon: Fentebb már említettük, hogy ebben a két régióban található a legtöbb Dragon és a mechanikához tartozó lap, így nem meglepő, hogy együtt elég jó páros alkotnak. Ez jellemzően inkább közép és végjátékban erős, mikor már sikerült néhány erősebb sárkányt leraknunk az asztalra, hogy a lehető legeffektívebben tudjuk használni a Demacia nyújtotta kontroll/strike varázslatokat. Ennek elérésében segít minket a Targon-ban található heal mennyiség, továbbá az ehhez kapcsolódó Invoke mechanika is sok hasznos lappal egészíti ki. Legtöbbször Zoe, Shyvana és Aurelion Sol triójával találkozhatunk az ilyen pakliknál.

Bilgwater: Ez a kombináció nagyon jól bemutatja a Scout és Rally mechanika együttes erejét. A lényeg, hogy a játék korai szakaszában megpróbálunk lehelyezni minél több egységet a táblára, majd a középső és kései játékszakaszban minél többször támadunk a fent említett mechanikák segítségével. Ehhez Miss Fortune képessége (1-es szinten minden ellenséges lapot és a nexust 1-el sebezi, 2-es szinten pedig 1×3-al) rendkívül hasznos, és ha van egy jól felépített asztaluk mellé akkor igencsak gyorsan le tudjuk olvasztani az ellenfelünk hp-ját. MF-et az ilyen paklikban tökéletesen kiegészíti a másik hősünk Quinn, aki azon kívül, hogy maga is Scout, mikor lerakod, idéz neked egy Valort is, ezzel segítve, hogy minél többször, minél több egységgel tudj támadni.

Ionia: Demacia mellett a másik olyan régió, ahol lehet építeni a Barrier kulcsszó köré. Ebben nagy segítségünkre lesz Shen, aki 4 manától kezdve támadás során a tőle jobbra lévő lapnak Barrier-t ad, és ha legalább 4-szer látta, hogy egy egység megkapja ezt a kulcsszót akkor mellé még +3 sebzést is ad (nem csak a mellette lévőnek, hanem minden alkalommal mikor egy egység megkapja az effektet). Ez a Challenger mechanikával együtt pedig kifejezetten erős, mivel úgy tudod az ellenséges lapot blokkolásra kényszeríteni, hogy a te lapod nem sebződik. Itt jön be a másik hősünk Fiora, aki ha legalább 4 ellenséges lapot megölt a játék során, megnyeri a játékot. A paklit nagyon jól kiegészítik még a következő lapok: Greenglade Caretaker aki 1 manába kerül, így sokat segít a játék korai szakaszában, mivel minden alkalommal mikor egy egységünk Barriert kap, növeli a saját sebzését 2-vel. A játék kései szakaszában pedig a Brightsteel Formation lesz segítségünkre, aki mikor lerakod és utána minden alkalommal mikor támadsz, az összes szövetségesnek Barriert ad.

Freljord: Jellemzően az ilyen paklik egy hőssel operálnak, aki nem más, mint Fiora. Általában más egység nincs is benne, a deck célja, hogy Fiora képességét kihasználva a lehető leggyorsabban megnyerd a játékot. Itt nagy szerepet kapnak a barrier és a kontroll varázslatok mellett a Freljordban található frostbite lapok és buffok (Take Heart, Elixir of Iron etc.) , így nem elég, hogy védekezésre kényszeríted az ellenfeled, de még a sebzését is nullára viszed, ezzel biztosítva, hogy Fiora életben marad. A deck nagy hátránya, hogyha sikerül Fiorát megölni, vagy csak szimplán nem jutsz hozzá, akkor semmilyen más nyerési esélyed nincs (maximum az időt húzhatod a frostbite lapokkal).

5 LAP AMIT ÉRDEMES ELKÉSZÍTENED SZERINTÜNK:

Screeching Dragon:

Típus: Unit

Ritkaság: Common

Mana érték: 5

Ennyibe kerül: 100 Shard vagy 1 Common Wildcard

Miért ajánljuk: Challanger + Fury lap egyben, emiatt minden ölés után erősödik és tökéletesen használható a Demacia kontroll és védő varázslatokkal. Az 5 életerő amivel rendelkezik pedig igencsak megnehezíti, hogy valamilyen spell segítségével eltüntessék még támadás előtt, vagy ha sikerül is elég nagy erőforrást kell hozzá az ellenfelünknek elhasználnia.

Radiant Guardian:

Típus: Unit

Ritkaság: Rare

Mana érték: 5

Ennyibe kerül: 300 Shard vagy 1 Rare Wildcard

Miért ajánljuk: A Screeching Dragon-hoz hasonlóan 5 hp-val rendelezik, de nem ez a legnagyobb előnye. Ugyanis ha meghalt egy lapunk az adott körben és úgy rakjuk le, akkor a 4 + 5 stat mellé megkapja a Lifesteal + Tough kulcsszavakat is. Innentől mind támadásál mind védekezésél egy olyan lap lesz, amivel az ellenfelüknek számolnia kell, arról nem is beszélve, hogy sok Demacia strike varázslat miatt nagyon sok HP-t tudunk a Nexus-nak visszatölteni, ez pedig nagyon sokszor aranyat ér (főleg, hogy van nem kevés lap, amivel a sebzését is tudjuk növelni).

Single Combat:

Típus: Spell, Fast

Ritkaság: Common

Mana Cost: 2

Ennyibe kerül: 100 Shard vagy 1 Common Wildcard

Miért ajánljuk: A régió egyik legjobb kontroll spell-je, lehetőséget ad egy plusz strike-ra. Mivel Demacia bővelkedik a viszonylag magasabb alap statokkal rendelkező lapokkal, így jó eséllyel tudunk vele egy-egy nekünk nem tetsző ellenséges lapot eltüntetni a pályáról.

Sharpsight:

Típus: Spell, Burst

Ritkaság: Common

Mana Cost: 2

Ennyibe kerül: 100 Shard vagy 1 Common Wildcard

Miért ajánljuk: Demacia nem igazán bővelkedik az Elusive lapokban, szám szerint egy darab található benne (Silverwing Diver) és ez sem éppen a legtöbbet játszott lapok közé tartozik. De akkor a varázslatokon kívül milyen fegyvere van az ilyen lapok ellen? Nem más, mint a Sharpsight, ami lehetővé teszi egy adott unit-nak, hogy egy körben levédjen egy Elusive lapot. De ebben nem merül ki minden előnye, ugyanis az adott körre 2+2 alap statot is kapunk mellé, ami sok szituációban rendkívül hasznossá teszi.

Ranger’s Resolve:

Típus: Spell, Burst

Ritkaság: Common

Mana Cost: 1

Ennyibe kerül: 300 Shard vagy 1 Rare Wildcard

Miért ajánljuk: 1 manáért cserébe az adott körben minden lent lévő egységünk egyel kevesebb sebzés szenved el bármilyen forrásból. Ez mivel azonnal használható rendkívül hasznossá teszi sok szituációban. Például az ellenfelünk úgy védekezik a támadásunk ellen, hogy pont megölné valamelyik fontosabb lapunkat, vagy tökéletes az olyan varázslatok ellen is, ami minden lapra 1 vagy 2 sebzést okoz (Withering Wail, Avalanche, Death Lotus).